sobota 12. marca 2011

Bezlepkovy knedlik

Bezlepkovy knedlik je nieco, co si bezne v obchode nekupite a pritom v nasej slovenskej a ceskej kulinarskej kulture vyrazne chyba.

Takze som skombinoval svoje poznatky s pecenim bezlepkoveho chleba a experimenty s mikrovnkou a
vysledok je chutny bezlepkovy knedlik "za par minut".

Ako na to:

1. pripravime si cesto ako na bezlepkovy chlieb, ale v tomto pripade staci dodrzat pomer muka/voda 5 /4  aktivovat predtym kvasnice - vo vode s 5 lyzickami cukru - a vymiesene cesto vlozit do nadoby, ktora je vhodna do mikrovlnky - je potrebna vacsia nadoba s krytom, aby cesto dobre vykyslo. Vajicka, ktore vylepsuju strukturu bezlepkoveho chleba v tomto pripade nie su potrebne.

Zatvorenu nadobu dame na radiator, alebo ine teple miesto a pockame kym vykysne - bezne tak 20-30min podla teploty okolia.

Potom vlozime do mikrovlnky a za priblizne 15-20 minut na maximum ( 850W ) - je knedlik hotovy.

Na rozdiel od pecenia chleba je proces s knedlikom ovela jednoduchsi, nie je problem s padanim cesta, cesto ma velmi dobru strukturu, cele to netrva dlho, takze si to mozete urobit aj rano v nedelu pred obedom.

Recept na bezlekovu babovku najdete na: Bezlepkova babovka