piatok, 11. marca 2011

Chutny bezlepkovy chlieb pre celiatikov

The blog is about gluten free bread recipe. How to make and bake gluten free bread.
You can translate it with Translate from slovak language or try Gluten Free Bread in English.

Ako upiecť chutný bezlepkový chlieb pre celiatikov.

Neviem či ste sa už niekedy pokúšali upiecť chlieb pre celiatikov z bezlepkovej múky, ale nie je jednoduché, hlavne po prvý krát.
Keď som sa dozvedel, že mám celiakiu, mal som už hodne skúsenosti s pečením domáceho chleba. Ale upiecť chlieb z bezlepkovej múky bolo niečo úplne iné.

Neviem prečo, ale recepty, ktoré sú uvádzané na obaloch bezlepkovej múky väčšinou nefungujú.
Chlieb z bezlepkovej muky buď nevykysne a keď vykysne, tak často následne spadne a vytvoria sa tzv., uši.
A keď náhodou nespadne, tak je zas nízky, hustý a nechutný - pripomína Vám to Vaše pokusy?

Ďalším problémom je zloženie a chuť, pretože výrobcovia múky pre bezlepkové cesto sa snažia nahradiť lepok a pšenicu kadečím, aby dodali bielkoviny a napodobili lepok.

Čo je to vlastne lepok.
Vo všeobecnosti lepok je bielkovina, ktorá je obsiahnutá v múke z obilovín ako pšenica, raž, jačmeň, ...

Inak, ak ste to ešte neskúšali, lepok sa dá z múky dostať premytím bežnej pšenicnej múky, čím sa odstráni škrob. Dostanete hmotu podobnú žuvačke, ktorú niekde používajú namiesto mäsa - seitan.
Obsah lepku v múke bežne určuje jej kvalitu a to ako dobre chlieb po vykysnutí drží tvar, pretože inak je v múke už len prevažne škrob a ten tvar veľmi nedrží.

Náhrady pšeničnej múky.
Niektorí výrobcovia do zmesi pre bezlepkový chlieb pridávajú hlavne kukuričný škrob a chlieb má potom nasladlú príchuť - mne osobne nechutí, niektorí použijú pšenicu s odstráneným lepkom, čo je už  chuťovo podobnejšie. Bielkoviny sa nahradzujú bežne sójou, alebo sa použijú iné bôby.
Bohužiaľ,  občas potom práve tieto bielkoviny spôsobujú niektorým ľuďom tráviace problémy.


Po dlhých experimentoch som našiel celkom rozumný postup na chutný bezlepkový chlieb pre celiatikov, ktorý drží tvar a štruktúru, nenafúkne Vás ako balón a podobá sa na normálny chlieb aj keď musím povedať, že nie je to úplne "normálny chlieb" ale má k tomu dosť blízko.

Čo je potrebné pre chutný bezlepkový chlieb
Whad do I need for delicious gluten free bread

1. potrebujete kvalitnú múku - osobne uprednostňujem promix ch alebo pk špecial, ktorá ma pomerne vyrovnane zloženie a neutrálnu chuť a navyše je za pár korún na predpis, ale možete nájsť aj iné dobré múky, ak hĺadáte.

2. ten lepok je nutné niečim nahradiť, inak je to len tak pudinček - po dlhom hľadaní som zistil, ze najlepšou náhradou sú vajíčka - stačia aj bielka, ale kto nemá problém, tak radšej celé - tak 3 - 4 vajíčka na 500gr. múky. Čím viac bielok, tým je štruktúra chleba lepšia. Doplnené - ak nemôžete vajíčka, potom pridajte viac pšena, alebo vlákninu psylium.

3. bezlepkové cesto veľmi zle kysne, takže predtým, ako začnete čokoľvek robiť, je potrebné si aktivovať droždie - vložím do teplej vody a pridám cukor - tak 2 lyžičky na 400ml vody - lepší je práškový cukor.
A pridať ďalšie 3 lyžičky cukru do muky. Cukor je dôležitý, inak to naozaj zle kysne a aktivácia dopredu tiež, pretože čím skôr cesto vykysne, tým je lepšie a tým je menšia pravdepodobnosť že spadne.
Niekedy je dobra kombinácia čerstvého droždia - aktivovať a sušeného - pridať do zmesiy - pretože sušené droždie účinkuje neskôr a môže ešte pomôcť na konci kysnutia, ak je to potrebné. Doplnené -  v poslednej dobe skúšam pridávať pivovarské kvasnice - pangamin - a zdá sa, že to funguje dobre a chuť je tiež o trocha lepšia - navyše majú množstvo vitamínov.

4. ako ste si uz možno všimli - trocha viac vody ako v bežnom chlebe - bezlepková múka potrebuje viac vody.

5. soĺ pridať čím neskôr, najlepšie až na konci miešania, keď sa pridavajú semiačka.

A to je základ pre dobrý chlieb.

Základný recept na bezlepkový chlieb:
0,5kg bezlepkovej muky  napr. promix ch special
0,4 litra vody - pre lepšie kysnutie doporučujem mäkkú vodu
0.5 čerstvé droždie + sušené droždie, alebo pangamín
2 lyžice práškového cukru
3 vajička - M/L
3 polievkové lyžice oleja
štipku soli

Doporučujem k základnému receptu ešte pridať 4-5 lyžíc pšenovej kaše a potom stačia 2 vajíčka - viď nižšie.


Recept na bezlepkový chlieb verzia 2.  s vajíčkami a s použitím vlákniny psylium

0,5kg bezlepkovej múky
0,2 litra sýtenej-bublinkovej vody - podľa chuti, môže byť aj minerálna napr. Budiš
0.3 litra bežnej vody
0.5 čerstvé droždie
2 lyžice práškového cukru
3 vajíčka - M alebo L - lepšie drží tvar
3 polievkové lyžice oleja alebo bravčovej masti
1 polievková lyžica psylium vlákniny (dostať bežne v lekárni)
1 kávová lyžička sódy bikarbóny
štipku soli


Najprv dáme do vlákninu psylium do 0.4 litra vody, zamiešame a necháme asi 15 minút rozpustiť, kým sa nevytvorí  želatinová hmota, ktorá úspešne nahrádza v ceste lepok.

Všetko dáme do jednej nádoby a dobre vymiešame - ručne, alebo lepšie v automatickej pekárničke.
Pokiaľ miešame v automatickej pekárničke, doporučujem režim pre koláč - len jedno miešanie.
Necháme vykysnúť v otvorenej nádobe mimo pekárničku, najlepsše na radiátore, alebo v rúre na 40 stupňoch.
Po vykysnutí cesta nádobu umiestnime do pekárničky, alebo do rúry a necháme zapiecť - v rúre na 180 stupňov.
( Môžete experimentovať napr. zvýšením teploty na 250 stupňov prvých 5 minút a potom 180 stupňov na zvyšok pečenia.)


Recept na bezlepkový chlieb verzia 3.  - bez vajíčok s použitím vlákniny psylium

0,5kg bezlepkovej múky
0,2 litra sýtenej-bublinkovej vody - podľa chuti, môže byť aj minerálna napr. Budiš
0.4 litra vody
0.5 čerstvé droždie
2 lyžice práškového cukru

1 polievková lyžica oleja,
2 polievkové lyžicé bravčovej masti
2 polievkové lyžice vlákniny psylium (dostať bežne v lekárni)
1 kávová lyžička sódy bikarbóny
štipku soli


Pri tomto recepte postupujeme v podstate rovnako ako pri predošlom, len pridáme viac vlákniny.





Ďalšie vylepšenia bezlekového chleba a pečiva pre celiatikov:
How to improve taste of gluten free bread

K základnemu receptu:


- veľmi dobrú chuť a štruktúru chleba dostanete pridaním pšena - pšenovy chlieb - môj najobľúbenejší chlieb

Recept na bezlepkový pšenový chlieb:
použijeme základný recept a pridáme 4 - 5 polievkových lyžíc pšenovej kaše.
Pšenovú kašu dostaneme po 3-násobnom preliatí pšena vriacou vodou z dôvodu odstránenia horkej chuti + následné prepláchnutie studenou vodou a povarením pšena približne. 20 minút.
Je to trochu náročnejšie ale výsledok stojí zato.
Doplnené - ak máte viac času na pečenie, môžete zaliať pšeno raz vriacou vodou a počkať pár hodín, potom poriadne prepláchnuť studenou vodou a znova povariť. Pšeno od rôznych výrobcov býva rôzne horké - potrebné ochutnať a podľa toho preplachovať.


Stačia potom 2 vajíčka v recepte, pretože pšeno lepšie drží štruktúru chleba.

( Pšeno vzniká z prosa odstránením šupky. Má veľmi dobré dietetické vlastnosti - jediná zásaditá obilovina s obsahom železa a výživnou hodnotou na úrovni ovsa a všeobecne je považovaná na rozdiel od ovsa za bezlepkovú potravinu. Pšeno sa dá bežne kúpiť.
Ale pozor - nedoporučujem pšenovú múku, bývaju horké. Lepšia je pšenová kšsa a pšeno pred uvarením na kašu je nutné prepláchnuť pár krát vriacou vodou, inak bude horké. )

Ďalšie možnosti ako vylepšiť chlieb:

- je dobre pridať ľanové semiačka, ktoré sú zaliate vriacou vodou a chvíľu postáli - utvorí sa taká želatinová hmota, ktorá trocha nahradzuje lepok a navyše je ľan vraj zdravý už ani neviem na čo všetko, prípadne použiť ešte ľanový olej a môžeme výsledok potom  nazvať ľanový chlieb.

- amarantová múka, ktorá je prirodzene bezlepková, spraví chlieb menej bielym - ale neprehánat tak 1 - 2 lyžicky, inak veľmi nechutí - teda aspoň mne nie - vznikne amarantový chlieb.

- semiačka rôzneho druhu tiež pomôžu vylepšiť chuť - osobne používam slnečnicové - slnečnicový chlieb

- pridanie vareného zemiaku k základnému receptu alebo trocha zemiakovej múky namiesto bezlepkovej zmesi - zemiakový chlieb  

-  pridám k základnému receptu 1 čerstvý pokrájaný dozretý banán vznikne - banánový chlieb - doporučujem potom pridať trocha viac cukru.

- pridanie octu, alebo cmaru trocha zjemní prebytok nutného cukru

- môžete pridať ešte zvlášť prísady ako guaranová guma, ak chcete ešte viac dierovaný chlieb, ale nie je to nutne.

- namiesto kypriaceho prášku na podporu kysnutia cesta sa zvykne pridávať trocha koňaku, alebo použiť špeciálny kypriaci prášok pre celiatikov.



Ďalšie inšpirácie na zlepšenie chuti chleba

- ďalšie vylepšenie chuti chleba, alebo pečiva ... sa dá dosiahnúť napr. pridaním trocha cibule k základnemu receptu  a vznikne cibuľlový chlieb.

- a podobne pridaním lyžice škvariek škvarkový chlieb, cesnakový chlieb, pre fanatikov aj špenátový chlieb, syrový chlieb , alebo biele sladké pečivo s pridaním pomletých orechov, mandlí a.p. do zmesi

- prípadne ešte môžete skúsiť pridanie pudingových práškov - ale len kukuričných - Otker je v tomto zvyčajne dobrý.


Pečenie bezlepkového chleba:
How to bake gluten free bread

Ak pečiete v rúre, tak väčšinou nie je problém, akurát je dobre, ak je cesto v nejakej forme, pretože nedrží tak dobre tvar, ako s lepkom.

Ak pečiete v automatickej pekárničke, tak veľmi záleží na pekárničke, pretože často aj keď majú bezlepkový program, výrobca pravdepodobne nemá veľa skúsenosti s tým, ako sa pečie belepkový chlieb.
Mne osobne sa osvedčili rýchle programy pretože napr, v mojej novej domácej pekárničke má bezlepkový program takmer 4 hodiny a výsledný chlieb je hotová katastrofa.

Používam radšej rýchly program, ktorý cesto vymiesi jeden krát ( osvedčilo sa mi nechať otvorené dvierka, inak cesto neskôr spadne ), potom začne pečenie - cesto ešte nevykyslo, takže pečenie po 4 minútach preruším - pekárnička je už nahriata - a keď cesto vykysne - zvyčajne po 10-20 minútach, tak pokračujem v pečení. Výsledok je chutný bezlepkový chlieb tak po 1.5 hodine. Ešte viac sa osvedčilo nádobu vybrať a nechať vykysnúť na radiátore.
Potom upiecť späť do pekárničky, alebo už dopiecť v rúre.
Nechať to celé na automatiku sa mi nikdy neosvedčilo.

V ďalšom blogu napíšem ešte moje skúsenosti s výrobou chutného bezlepkového knedlíka za pár minúť - Bezlepkový knedlík.

Recept na bezlepkovú bábovku nájdete na: Bezlepková bábovka
Ak máte ďalšie skúsenosti s domácimi bezlepkovými výrobkami, uvítam príspevky v diskusii.



31 komentárov:

  1. Veľmi výborný recept s podrobným postupom, chlieb sa mi podaril na prvýkrát v domácej pekárni, krásne vykysol a aj chutí ako chlieb. Ďakujem Vám za tento recept a cenné rady, pretože moje doterajšie pokusy o chlieb v obyčajnej el. rúre boli ťažko konzumovateľné a úplne na začiatku absolútne nejedlé "skaly". Tak som rada, že konečne po roku som si aj pochutila :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Výborný chlebík. Robili sme dnes základný. Použili sme múku Schär. Piekli sme v pekárničke na 1000g, stupeň prepečenia III, na program gluten free 2:20 hod.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prosím môžete mi napísať akú máte pekáreň? O mojej celiakii viem asi týždeň, včera som prvýkrát piekla bezlepkový chlieb v sestrinej pekárni a chlieb sa vešmi nevydaril. Chcem si kúpiť pekáreň, ale neviem akú, niekto odporúča takú, čo má program pre pečenie bezlepk. chleba, iný píše, že netreba... Ďakujem.

      Odstrániť
    2. Pekaren pre bezlepkovy chlieb by mala mat hlavne 2 hnetacie padla, pretoze tie s jednym su vysoke a to nie je dobre.

      V mojej je aj program pre bezepkovy chlieb, ale nefunguje.

      Este som sa nestretol s pekarnickou, ktora by dokazala sama urobit bezlepkovy chlieb, aj ked to ma napisane ako moznost v programe - je tam vela premennych - kvalita drozdia, tvrdost a teplota vody, rozne muky, teplota surovin ... .

      Lepsi je program pre kolac - len jedno miesenie - a potom vypnut, nechat vykysnut a nasledne zapnut len program pecenie - a to ma takmer kazda pekarnicka - mozno na par vynimiek.

      Bez sledovania procesu kysnutia sa Vam dobry bezlepkovy chlieb tak lahko nepodari.

      Odstrániť
  3. ako nahradit vajícka v recepte?dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak Vam vadí cholesterol, potom stačí použiť len bielky.
      Inak sa vajička, ( ktoré vlastne nahradzujú funkciu lepku ), nahradzujú velmi tažko. Trocha pomôze aj guaranová guma, alebo xantanová guma a pridať viac pšena.

      Odstrániť
  4. dakujem za opoved,ale tie vajíčka syn nemože,je na ne alergický.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dobrý den!
    chcela by som sa este opýtat.Vo svojom članku spomínate,že bezlepkový chlieb sposobuje často tráviace problémy,vdaka bielkovinám,ktoré pridavaju do muky.zaujimalo by ma,či sa da napr.tomu predist tak,ze do povodného receptu dám len 250g bezlepkovej muky a zvysok 250 g dám napr.pohankovej.neviem,či ste to uz skusali.piekla som podla vásho receptu,chlieb sa podaril,žial,tie vajička som tam nemohla dat,kvoli synovi,lebo má na vaječný bielok alergiu.pridala som tam ale psenovu kašu,ako ste radili a myslím,že vdaka nej bola struktura chleba velmi dobrá.piekla som ho v trube,uz s pekarnickou nemam dobré skusenosti.dalej by ma zaujímalo,či sa dá upiect aj tmavý chlebík,resp.ako ho prifarbit a čo vravíte na chlebové korenie.dakujem velmi pekne za odpovede a prajem pekný zvyšok dna.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak sa Vám podaril chlieb s pohánkovou múkou, potom Vám gratulujem. Väčšinou to býva problém. Je to ťažká múka.

      Tráviace problémy spôsobuje bezlepková múka len niektorým ľuďom - ak neznášajú strukoviny a navyše len niektoré múky. Bežne dostanete kúpiť bezlepkovú múku bez sóje a.p. - Špecial.

      "Tmavý" chlebík nie je problém, dá sa prifarbiť - napr. čakanka - cigorka je celkom dobrá, alebo bezkofeínová instantná káva, kakao ... podľa chuti.

      Chlebové korenie ak neobsahuje lepok je vpohode :-)

      Ale môžete experimentovať s malým množstvom čohokoľvek bezlepkového - banány - bude chutnejší, po troche kurkume - bude žltý, rôzne semiačka, ...

      Odstrániť
  6. prepačte,mam este jednu otazočku:ak je to s tými lanovými semienkami:ked ich namočim do vody,tak do cesta ich vlejem celé,aj s tou želatinou? dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano, práve ta želatina urobí trocha "lepku".

      Odstrániť
  7. dakujem velmi pekne za vase odpovede,velmi mi pomohli.S pohánkovou mukou som nepiekla,ja som uplný začiatočník v tomto smere,synovi minulý týžden zistili celiakiu/13 rokov/,takže privitam každu radu a overenú skusenost a preto mam aj tolko otázok,na ktoré mi odpovedate,takže este raz vdaka.Myslím si,že dobrý bezlepkový chlieb je naozaj dolezite vediet upiect,aj ked je to naozaj tazké.na vasom obrázku chlebík vyzerá naozaj dobre a chutne,i korka je pekne tmavá.Vyskusam este zemiakový,tiez sa pokusim zohnat čakanku,aby bol o niečo tmavsí.Mate dobré skusenosti s mukou promix,to je tá ktorá ma odstránený lepok zo pšenice?spomínate,že je chutovo lepsi.pekný večer.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne chuti najviac muka Promix CH špecial - je urcena na chlieb a Promix PK špecial - na pečivo, kolace a.p.

      To špecial znamena, ze nemaju soju a je potrebne si pytat vylozene special, lebo to casto zamenia za obycajnu.

      Chutou mi najviac pripomina beznu muku a je to naozaj dobre namiesana zmes. Tie ostatne maju rozne prichute. Dobra je este jedna ceska muka, ale bez recetu je velmi draha.

      Na chlieb ale miesam CH + PK v pomere 1/1

      Dostanete ju na recept za par korun - nastastie, lebo nie vsetky staty to takto sponzoruju.

      Okrem chleba su na recept celkom dobre aj cestoviny Fusilli a Bezlepkovy MUffin, ale Muffin sa da spravit
      aj z PK muky a mimo receptu velmi dobre su aj ryzove rezance.

      Asi casom napisem viac skusenosti s nahradnou stravou pre celiatikov do zvlast clanku.

      Odstrániť
  8. dakujem za vasu odpoved.Potesim sa na vase dalsie osobné skusenosti.ak možem mám dalsiu otazočku:pridali ste do zakladneho receptu okrem jednej kocky droždia aj susené droždie,popripade pivovarské kvasnice.ako vlastne mam postupovat.Spravim si kvasok ,necham vykysnut a to susene drozdie,respekt.kvasnice dam kedy?tie kvasnice treba nejako rozpustit,lebo su asi v tabletkovej forme?nie je toho drozdia potom vela na pol kg muky?/jedno cele drozdie a este aj cele susené?/dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sušené droždie už nie je potrebne celé, stačí polovička sáčku.
      Ale sušené droždie dodávam len pre istotu, väčšinou stačí aj bežné droždie - podľa kvality droždia, teploty okolia a.p.

      Pangamín používam jednak ako náhradu sušeného droždia, ale pangamín je aj doplnok výživy a zdroj rôznych vitamínov - je to dobré na priberanie, keďže celiatici sú zvyčajne vychudnutí a majú málo B vitamínu - takže dodávať podľa potreby a návodu na sáčku. Trocha to navyše zmení chuť chleba.

      Dávam celé tabletky do zmesi pred miešaním zmesi v pekárničke - rozpustia sa počas miešania.

      Odstrániť
  9. Dobrý den,rada by som sa opýtala,ako sa má správne skladovat bezlepkové pečivo,či uz chlieb alebo rožky..ked upečiem chlebík,tak je dobrý,ale to len v ten den.o ostatných dnoch sa to uz neda povedat.Ako ho teda mám skladovat a udržat ho tak,aby bol "dobrý a chutný aspon 2 -3 dni?" dakujem za vase overené rady a skusenosti.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bezlepkový chlieb je najlepšie dlhodobo skladovať v mrazničke, nakrájaný. Vybrať len toľko, koľko hneď spotrebujem a tesne pred jedením rozmraziť v mikrovlke.

      Ešte je možnosť skladovať v chladničke ale potom je potrebné chlieb, alebo pečivo "oživiť" ohriatím v mikrovlke. Na pár minút po vybratí z mikrovlnky bude ako čerstvý, ale pozor - neskôr stvrdne na kameň, takže je potrebné ho hneď zjesť.

      Odstrániť
  10. aký máte názor na používanie guaragovej gumy a davanie trstinovej melasy do cesta.dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Určite to chlebu nepoškodí.

    Guaranovu gumu som spočiatku používal, ale vajíčka urobia oveľa lepší výsledok.

    Trstinový cukor, aj tmavý je stále len cukor, akurát obohatený o minerály. Skúšal som, trocha to zafarbí chlieb na tmavo. Niektoré druhy sú aj dosť aromatické, takže podľa aktuálnej chuti, občas si pridám.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. dobrý den!
    možete mi napisat ak máte skusenost s používaním pohankovej muky?nasla som recept,kde odporučaju pomiesat tuto muku s bezlepkovou v pomere 3:1,to znamená jeden diel pohánkovej muky.Napadla ma myslienka:spomenuli ste,že psenová kasa dobre drzí strukturu chleba,ja som v obchode natrafila na pohankovu kasu a tak rozmýslam,že by som ju použila, práve v kombinácii s pohankovou mukou.O pohanke sa píse ako o typickej bezlepkovej muke,o jej význame pre ludský organizmus,ale na druhej strane jej nadmerné mnozstvo použivania može mat i negativny učinok.nebude to vela,ked skombinujem aj muku aj tu kasu?peciem chlieb 2x do týždna.dakujem za odpoved.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne osobne pohánková múka ani pohánková kaša a ani varená pohánka namiesto ryže veľmi nechutí. Na chlieb sa veľmi nehodí, pretože je ťažká a chlieb je potom hustý, radšej skúste pridať na začiatok menej. Ale kúpil som raz pohánkové sušienky a tie boli celkom dobré pretože cukor zatienil chuť pohánky. Ak nie je potrebné kysnutie, potom alternatívne múky sú celkom dobré - napr. nekysnuté koláče, sušienky, a.p. nie sú problém. O negatívnych účinkoch pohánky neviem, zatiaľ som to neskúmal, keďže ju veľmi nepoužívam.

      Odstrániť
  13. Pekný den!
    chcela by som sa opýtat,ak nemožem v recepte na bezlepkový chlebík použit vajíčka,kolko lyžic psenovej kaše odporučate?/kupila som si pšeno,chcem ho zajtra skusit pripravit.3x ho prelejem vriacou vodou,preplachnem studenou a dam varit v pomere 1:2 a uvarené pšeno,potom dam do pripravenej mukovej zmesy.to uvarené pseno je vlastne ta psenova kasa?pochopila som to spravne?/tiež sa mi vidí jedno celé droždie na pol kila muky vela,necitit ho tam.myslim,že ked nepouzijem vajička,ktoré vlastne pohltia chut drozdia,čo v mojom pripade nebude.a este jedna otázočka,stačí lyzička guaragovej gumy,ktoru pridam k základnému receptu?dakujem velmi pekne za vasu odpoved.chlebíky,ktoré som doposial piekla sa velmi drobia,nedrzia tvar....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pšenová kaša je uvarené pšeno. Používam tak tretinu kaše k zvyšnému objemu.

      Môžete použiť aj menej droždia, ak je čerstvé, stačí aj polovica. Mne osobne chuť droždia nevadí a dávam pre istotu viac.

      Myslím že lyžička guarovej gumy nebude stačiť. Ak chcete, aby Vám chlieb držal, potrebujete viac.

      Musíte skúsiť, nemám presný recept, ale postupoval by som podľa návodu na obale guarovej vlákniny koľko je doporučené zjesť.
      Na mojej škatuľke je jedna polievková lyžica denne.

      Nedávno som kúpil bezlepkový chlieb v hypermarkete a zaujalo ma, že mal namiesto oleja bravčovú masť a pravdepodobne hodne guarovej gumy, pretože bol síce hustý, ale dosť pružný a nedrobil sa - a bol bez vajíčok.

      Ešte to niekedy vyskúšam urobiť podobne, ale uvítam aj Vaše skúsenosti.

      Po zohriatí v mikrovnke bol tak na 3 minúty celkom dobrý :-) a vzhľadom na guarovú gumu/vlákninu robí aj značný objem odpadu, ale to nie je na škodu, je to akoby ste zjedli špongiu :-)

      Odstrániť
  14. dakujem za odpoved.zajtra sa teda chystám upiect chlieb podla vásho základneho receptu,pravdaže bez vajíčok,ale pridam 4-5 lyžíc psenovej kase/neviem či to bude stačit/.ozvem sa,ako to dopadlo.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Pekný den!
    ako som slubila,tak sa ozývam,ako dopadol moj pokus s pečením pomocou pšenovej kase.uvarila som pšeno,podla vašich instrukcii,dala do základného receptu/bez vajíčok,kedze syn ich nemože/,ale nedopadlo to podla mojich očakavaní.ta pšenova kasa urobila chlieb velmi mazlavým,neupiekol sa,ani cesto nenakyslo tak,tak akoby malo.to pšeno bolo tak napité vodou,ja som ho po uvarení dala do sitka odkvapkat,ale asi ho bolo potrebné vyžmýkať alebo niečo podobné.neviem kde som urobila chybu,pozerala som na nete aj či sa nepredava instantná pšenova kasa,možno ta bude lepsia...musim skusat dalej..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vajíčka tam zjavne chýbajú. Možno pomôže viac guarovej gumy a hlavne ustrážiť si vodu.

      Trocha je asi problém aj s pojmom pšenová kaša.

      Je potrebné sledovať výsledné cesto pri miesení po pridaní pšenovej kaše, pretože môže byť veľmi mokré, najmä ak sa pšeno varilo dlhšie.
      Najlepšie je pšeno počas varenia ochutnávať a odstaviť keď je už jedllé a skôr, než sa úplne rozvarí.

      Miesenie cesta a jeho konzistencia je samostatný problém na dlhšiu debatu, ale nelíši sa od bežného chleba/kysnutých koláčov a malo by vyzerať podobne.

      Ak je v kaši priveľa vody a výsledné cesto je blatisté, potom je potrebné dosypať múku, aby pri miesení cesto robilo takú guľu - alebo aspoň niečo podobné :-)

      A ak je cesto veľmi mokré tak potom ani nekysne.

      Odstrániť
  16. Dobrý večer,
    tak ja som dnes piekla chlieb podľa vášho receptu (bez pšena, s vajíčkami)
    a musím povedať, že bol perfektný! Konečne nadýchaný chlieb. Veľká vďaka za vaše užitočné rady.
    Zdenka

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Dobry podvecer!dakujem za vase informacie o bzl peceni chleba.zaujali ma vase napady i recepty.som rada,ze sa podelite so svojimi skusenostami ,ktore ostatnym pomozu.chcela by som vyskusat chlieb bez vajicok,s pouzitim vlakniny.v recepte je,ze sa pouzije pol kocky cerstveho drozdia,ale co ma prekvapilo,tak velmi malo soli..nechyba to?zaujimava je kombinacia oleja a bravcovej masti.este raz vdaka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pouzivam malo soli kvoli tomu, ze sol podla vseobecnych informacii ovplyvnuje kysnutie negativne. Mne to nechyba, uz som si zvykol, skuste experimentovat :-)

      Odstrániť
  18. Po prezretí bezlepkových receptov som dospel k záveru, že upiecť zdravší BL chlieb sa snáď ešte nik nepokúsil :-( Keďže mám už nejaké skúsenosti s lepkovým skutočným chlebom, odhodlal som sa upiecť i BL variantu bez mlieka,cukru, octu, kvasníc a ďalších nezmyslov, ktoré do chleba proste nepatria. Väčšine celiatikov možno stačí, ak v ´chlebe´ nie je lepok, no vyššie spomenuté ´zlepšovadlá´ len radikálne prekysľujú organizmus..čo je prvotnou (fyzickou) príčinou vzniku väčšiny chorôb. Takže konkrétne: na chlieb som si vyrobil kvások z čerstvo zomletej bio ryže.Ku kvásku som pridal prefiltrovanú vodu, opäť v mlynčeku čerstvo namleté zrno a za lyžičku psyllia kvôli udržaniu vlhkosti. Skúšal som viacero surovín aj kombinácií -ryža-kukurica, pohánka,pšeno,cirok.Spočiatku som pridával i guar.gumu, no stále som v chlebe cítil jej príchuť..rozhodol som sa vynechať ju ( s tým, že ak sa mi chlieb skoro rozpadne, úplne ho rozmrvím a použijem ako základ pre zapekaný nákyp). No napodiv sa tak nestalo. Poctivé suroviny držali pekne pohromade a chlieb bol viacerých ´zrnín´ tak nakvasený ako tie ´chemické vaty´, ktoré predávajú pod názvom chlieb v bežných obchodoch. Skúsenosť s trvanlivosťou po 3-om dni zatiaľ nemám, pretože i mnohým ´lepkárom´ tak chutil, že bolo raz-dva po ňom. Skladoval som ho v ľanovej utierke+biovrecku z kukurice pri izbovej teplote. V chladničke by určite vydržal i 4-5 dní v skvelej kondícii, vo vákuu ešte viac. Zastávam názor, že poznanie nie je vlastníctvom nikoho a má byť k dispozícii všetkým. Som ochotný zdieľať recept. Aby som zistil, či je vôbec nejaký záujem, pripájam len kontakt, pokúsim sa odpovedať každému. Príp. upečiem na objednávku :-) Kontakt: uspesnymail@seznam.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vdaka za prispevok a inspiraciu urcite tu uvitame viac informacii.
      Ake zrno bolo pouzite na kvasok ? Ake zrna na chlieb ?

      Ja osobne sice bio trend velmi neuznavam, ludia s potravinovymi alergiami maju dost problemov so sledovanim zlozenia beznych potravin.

      Mne napr. vseobecne doporucovany bio kokosovy olej sposobuje silnu alergicku reakciu, takze je to dost osobna zalezitost.

      Podobne pojem prekyslenie je problematicky, pretoze nikto zatial nepovedal o prekyslenie coho konkretne ide (krv, moc, svaly ... robili a studie a je to sporne ) , na temu prekyslenia su jednoducho rozne nazory.

      Napr. mne opat spominany cukor s obycajnou bielou ryzou pomaha vzdy ked si niecim podrazdim zaludok, takze produkuje vela kyseliny a potrebujem to zastavit.

      Ale raz za cas si urobit domaci chlieb a mozno aj na vlastnom mlynceku je zaujimave.


      Kedysi som robil vlastny kvasok z raznej muky, ale bezlepkovy kvasok je rarita a som velmi zvedavy na recept.

      Odstrániť