Recept na bezlepkový chlieb:
0,5kg bezlepkovej múky
0,4 litra vody - pre lepšie kysnutie doporučujem mäkkú vodu
1 čerstvé droždie
2 lyžice práškového cukru
3 vajíčka - M alebo L - lepšie drží tvar
3 polievkové lyžice oleja
štipku soli
Doporučujem ešte pridať 4-5 lyžíc pšenovej kaše a potom stačia 2 vajíčka a chlieb je chutnejší. Prípadne na vylepšenie tvaru 1 polievkovú lyžicu guarovej gumy/vlákniny (dostanete v lekárni).
Viac o pšene je napísané v minulom blogu.
Recept verzia 2. vylepšená, experimentálna :-)
0,5kg bezlepkovej múky
0,4 litra sýtenej-bublinkovej vody - napr. Budiš
0.5 čerstvé droždie
2 lyžice práškového cukru
3 vajíčka - M alebo L - lepšie drží tvar
3 polievkové lyžice oleja
1 polievková lyžica vlákniny psylium
1 kávová lyžička sódy bikarbóny
štipku soli
Pečenie cheba v domácej pekárničke
Ak sa Vám vydaril chlieb v pekárničke na programe pre bezlepkový chlieb, potom ho používajte aj naďalej. Často to však nefunguje, preto pridávam postup.Všetky suroviny dáme postupne do nádoby - začneme tekutými, ak sú suroviny rôznej teploty, trocha počkáme - 10min. a dobre vymiešame na programe pre pečenie koláčov, teda na programe, ktorý len mieša bez ohrievania a kysnutia.
Potom necháme cesto vykysnúť v otvorenej nadobe najlepšie na radiátore, alebo v rúre.
( Rúru zohrejeme na chvíľu na 50 stupňov a vypneme)
Po vykysnutí nádobu presunieme do pekárničky, necháme chlieb piecť na programe len pre pečenie.
Po upečení potrieme povrch vodou zmiešanou s trochou oleja.
Vykysnuté cesto pred pečením chleba. |
Pečenie chleba v elektrickej rúre.
Suroviny dobre vymiešame, dáme na pekáč na papier na pečenie a necháme vykysnúť v zohriatej rúre. ( Rúru zohrejeme na chvíľu na 50 stupňov a vypneme)Dobre je použiť aj nejakú formu, pretože bezlepkový chlieb nedrží tvar.
Po vykysnutí pečieme na 180 stupňov, v teplovzdušnej stačí 160.
Ak chceme skontrolovať, či je chlieb upečený, použijeme napr. dlhú ihlicu, ktorú zapichneme o chleba - ak sa cesto na ihlicu nelepí, chlieb je hotový.
Po upečení potrieme povrch vodou zmiešanou s trochou oleja.
Rôzne obmeny chleba sú popísané v ďalších príspevkoch.
dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ked dáme vykysnutý chlieb piecť do pekárne na program iba pečenie/ ako ste spomínali/ na koľko minút to mám dať piecť? dakujem
OdpovedaťOdstrániťBežne sa chlieb pečie 1 hodinu.
Odstrániťešte jednu vec by som sa chcela opýtať... spomínané 1 čerstvé droždie...treba dať celé? nebude to priveľa?? ževraj veľa droždia nepomáha kysnutiu- kazí cesto..neviem či je to pravda
OdpovedaťOdstrániťZatiaľ mi to cesto nepokazilo, ale dosť záleží na droždí, či je čerstvé, a.p. Recept je na istotu, s čerstvým droždím stačí aj 0.5
Odstrániť